Atoomgeleerden studeren op files

VAN ONZE REDACTEUR
AMSTERDAM


In het Nationale Laboratorium van Los Alamos in de woestijn van New Mexico, roemrucht als geboorteplaats van de atoombom, zijn computersystemen voor het testen van kernkoppen omgezet in simulatoren voor verkeersstromen. De wetenschappers buigen zich er over het fileprobleem. Dat blijkt zelfs voor hen uitermate complex te zijn. Ze stellen dat ze dichter bij een verklaring voor het ontstaan van het universum zijn, dan bij een verklaring voor de file op bijvoorbeeld de nabijgelegen snelweg Interstate 66.

Een van de belangrijkste vraagstukken is dat van de langzaam, maar vloeiend rijdende verkeersstroom die zonder aanleiding afwisselend tot stilstand komt en weer gaat rijden, zegt een van de prominente filevorsers. Het grote brein achter de filestudie is Robert Herman, de geestelijke vader van de 'Big Bang'-theorie over het ontstaan van het heelal. Allerlei theorieŽn passeren nu de revue, zoals de chaostheorie.

Die stelt dat de verkeersstroom dermate onstabiel is, dat een automobilist de voortstroming al kan doen haperen door te lang op het rempedaal te drukken of te langzaam te rijden. De filestudies zijn niet tot de VS beperkt In Duitsland heeft 'Professor File' naam gemaakt. Rij is de natuurkundige Michael Schreckenberg, die in de herfst wil beginnen met het voorspellen van files in het Ruhrgebied, aan de hand van computersimulaties en verkeersinformatie. Schreckenberg heeft zijn bijnaam Professor file' verworven omdat hij eerder met collega's de wegen rond Duisburg onveilig maakte door bij wijze van experiment langzaam rijdend verkeer en files te veroorzaken. Herman en Barrett gaan nu gezamenlijk computersimulaties voor het verkeer ontwikkelen. Het is de bedoeling om uiteindelijk alle veronderstelde bewegingen van alle gemotoriseerde Amerikanen in een computer na te bootsen om met voorspellingen files tegen te gaan. Voor dit project wordt straks de supercomputer ingezet.

Bron: Financieel Dagblad, 17 augustus 1999

Terug naar het overzicht